Jouko Kivimetsä, joka on Hortapuisto-idean kehittäjä ja pääpromoottori, kertoo tässä, mitkä ovat hänelle Top 5 hortakasvia – monella eri kriteerillä valittuna. Näitä kaikkia kasveja löytyy yleisesti nykyisiltä ja tulevilta hortapuistoalueilta.
Jouko: ”Viisi parasta hortakasviamme Suomessa on periaatteessa haastava valintatilanne, mutta muutamat villikasvimme vain nousevat listalla niin ylös herkullisuudellaan, terveys- ja käyttöominaisuuksiltaan, että ainakin neljän ensimmäisen valinta on aivan helppoa. Aloitetaan selvästä ykkösestä:
1. Nokkonen
Varmaan suurimmalle osalle suomalaisia. Nokkonen on yleinen, laajalle levinnyt, helposti tunnistettava, ei-uhanalainen ja terveysvaikutuksiltaan huikea ”all-heal -kasvi”. Nokkonen hoitaa kehoa päästä varpaisiin saakka. Veren vahvistaminen on yksi kasvintunnetuimmista ominaisuuksista. Hemoglobiinin romahtamisen jälkeen monella tutullamme ovat arvot palanneet normaaliksi viikossa nokkosen avulla. Samoin heinänuha on voinut talttua, kun alkaa syödä kuivattua nokkosta jo alkuvuodesta ruokalusikallisen päivässä.
Nokkosesta voimme lehtien ja latvojen lisäksi käyttää myös siemeniä ja juuria. Siemenien testosteronitaso on niin kova, että siitä on hyötyä treenaajille, miehille ja että naisten on syytä syödä siemeniä kohtuullisesti (noin 1 tl päivässä)!
Oikein käsiteltynä nokkonen on myös maukas. Esimerkiksi nokkossaganaki on suosittu resepti nokkosen kanssa. Siinä nokkonen on villinä yhdistetty kesyn mintun kanssa. Näillä kahdella on huikea makuharmonia.
2. Vuohenputki
Vuohenputki on ollut jo parikymmentä vuotta suosikkikasvini. Kerään sitä alkukeväästä syyskuulle saakka lähes päivittäin. Vuohenputki virkoaa vielä elokuussakin laiduntamalla kasvamaan lähes yhtä heleänä kuin keväällä. Tästä kovin vihatusta kasvista on jo 10 vuotta sitten alettu kysyä meiltä ”miten saisin parhaiten vuohenputken leviämään puutarhaani?” Tästä asennemuutoksesta olemme todella iloisia!
Vuohenputken versot on vapautettu Ruokaviraston uuselintarvikepannasta eli voimme tehdä niistä vapaasti myös ruokatuotteita. Vuohenputkesta tulee hyvällä tuotekehittelyllä superhitti. Sen porkkana/sellerimäinen maku on moniin yhdistelmiin hieno, saatavuus on hyvä ja satokausi pitkä. Kasvi on yleinen koko Suomessa, aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.
Myös vuohenputken terveysvaikutukset riiittävät vetovoimaisuuteen. Elias Lönnrot suositti sitä kihdin ja nivelvaivojen hoitamiseen ja vuohenputki on yksi parhaita ”äijäkasveja” eturauhasen ystävänä.
3. Voikukka
Voikukka on niin huikea kasvi terveys- ja makuominaisuuksiltaan, että sen on vain oltava kolmen parhaan joukossa. Voikukan lehtien satokausi on pisin näistä kaikista esitellyistä kasveista ja myös nupuille ja kukille keväällä ja kesällä on herkuttelukäyttöä.
4. Maitohorsma
Maitohorsmasta on moneksi. Sen versot ovat jo klassikko. Sen latvat ja lehdet ovat kaikesta hortasta helpoimpia kerättäviä ja ne sopivat hyvin makeahkoihinkin ruokiin. Terveysvaikutukset ovat riittävät listalle pääsemiseen. Erityisesti miehet hyötyvät maitohorsman ominaisuuksista, koska se on ideaali eturauhasvaivojen ennalta ehkäisyyn. Kasvissa on myös mahtava määrä proteiineja, joten sitä kannattaa popsia ensimmäisenä, jos eksyt metsään tai tulee kriisiaika.
Elokuussa on edelleen satoa korjattavissa toisin paikoin. Kukkanuput ja siemen”puikot” ovat hienoja herkkuja pannulla tai etikkaliemessä. Kukat ovat hienoja koristeiksi, makuvesiin ja mehuiksi.
5. Hortakasvi
Valinta viidennen kohdalla ei enää olekaan niin selvää. Se voisi olla piharatamo, joka on tärkeä suolistomme auttaja ja hyvä perussalaattikasvi ja on todella kaikkien saatavilla. Tai se voisi olla poimulehti, joka on naisen paras ystävä ja hurmaava salaattikasvi. Mutta valitsen siankärsämön, koska se on tuhattaituri ja niin oman makuisensa.
Siankärsämö onkin ensisijaisesti yrtti, sillä voi pysäyttää haavan verenvuodon ja suojata sitä tulehtumiselta. Tästä on valitettavan monta kokemusta kun puuhailee maatilalla! Siankärsämöllä voi auttaa myös flunssan oireita haudukkeena. Siankärsämö on ruokakäytössä mauste ja salaatin terästäjä. Se voi olla myös pääraaka-aine kuten Hortareseptikilpailun 2015 voittaneessa Sofia Aution siankärsämöpullaohjessa.”
Artikkeli on julkaistu aiemmin hortoilu.fi-sivustolla.
Tule villiyrttikävelylle Jyväskylän hortapuistoon!
Haluatko tutustua näihin ja muihin elokuussa löytyviin villiyrtteihin villiyrttikävelyllä? Jyväskylän Hortapuistossa Kehä-Vihreällä voit tulla tapaamaan Jouko Kivimetsää ja Jyväskylän hortapuiston koordinaattoria Hanna Penttilää villiyrttien esittelytilaisuudessa (maksuton) 20.8.2020 klo 18-20. Lue lisää tästä.