Lahden hortapuisto

Lahden Hortapuisto sijaitsee Radio- ja tv-museo Mastolan aidatulla alueella osoitteessa Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti. 

Huom! Lahden hortapuisto on ”lepovaiheessa” vuoden 2024 mutta se on tarkoitus uudistaa vuoden 2025 keväälle. 

Lahden kaupunki oli ensimmäinen Suomessa (ja jopa maailmassa!), joka sanoi kyllä hortapuistoajatukselle! Puiston paikaksi on sovittu keskustassa ja lähellä oppilaitoksia ja messualuetta sijaitseva Radiomäen puisto, jota hallinnoi Radiomuseosäätiö. Puisto on jo valmiiksi aidattu ja sen sisällä on monia eri luontotyyppejä.

Hortapuisto.fi -palvelusivusto ei ole siis kunnallinen palvelu vaan toimii yhteistyössä kuntien, yhdistysten, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa, jotta tämä palvelu saadaan aikaan. Periaatteena on vielä, että alkukulujen jälkeen hortapuisto ei aiheuta kunnille jokavuotisia budjetoitavia kuluja. Itse asiassa se voi tuoda jopa säästöjä, kun sileäksi ajeltavat alueet vähenevät. Hortapuistoissa toimivat opatukset tehdään itsekannattavuuden periaatteella, ei kunnan kuluna.

Hortapuisto Lahdessa oli osa Ympäristöpääkaupunki 2021 -projektia. Puisto avattiin 10.5.2021, klo 11. Avajaispäivänä oli ”avoimet ovet” ja hortapuisto-oppaita oli vetämässä kierroksia halukkaille, joita oli kalseasta säästä ja koronasta huolimatta toista sataa!

Katso tunnelmia kahdelta ensimmäiseltä päivältä 10. ja 11.5.2021 sivun alareunasta!

Huom. Museo (ja sen kahvila ja WC:t eivät ole auki maanantaisin) mutta portit ovat auki klo 17 saakka.

Puistoon voi mennä avaamisen jälkeen omin päinkin ja ympäri reittiä on QR-koodeja, joilla saat lisätietoa ja käyttövinkkejä sillä kohtaa kasvavasta kasvista. Jos kännykkäsi on aika uusi, niissä on valmius koodien lukemiseen vain osoittamalla kameraa kohti QR-koodia (esiin tulee kenttä jota kehotetaan painamaan). Tai joudut lataamaan QR-koodien lukemisapin netistä.

Testaa tämän kuvan avulla miten kännysi reagoi siihen. Tällaisia on tietyn kasvin kohdalla puistossa.

Puiston käyttöohjeita

Hortapuisto tarjoaa mahdollisuuden käydä tutustumassa yleisimpiin ja parhaisiin syötäviin villikasveihimme livenä luonnossa. Voit kerätä mukaan malli- ja maistajaiskasveja ja jatkaa harrastusta lähiluonnossa, retkillä, mökillä jne.

Vielä toukokuun alkupuolella kasvien esiintymät ovat pieniä ja osa kasveista on siirretty sinne, koska puistossa ei ollut niiden esiintymiä. QR-koodipilarien luona on esiintymä, jonka avulla voit tunnistaa kasvin sekä nettilinkin että itse kasvin avulla.

Ethän ota QR-pilarien kohdalta muuta kuin yksittäisiä mallikasveja. Samoja kasveja löytyy mahdollisesti muualta ja niitä voit varsinkin myöhemmin toukokuussa ja kesäkuussa kerätä mukaan kohtuullisesti, niin jää muillekin.

 

Avajaiset 10.5.2021 katso tunnelmia videolta

Lue myös YLEn raportti tapahtumasta tästä. Ja illan pääuutisissa tässä 2,5 minuuttia (alkaa n 15 min 30 s kohdalta).