Lahden hortapuisto

Lahden kaupunki oli ensimmäinen Suomessa (ja jopa maailmassa!), joka sanoi kyllä hortapuistoajatukselle! Puiston paikaksi on sovittu keskustassa ja lähellä oppilaitoksia ja messualuetta sijaitseva Radiomäen puisto, jota hallinnoi Radiomuseosäätiö. Puisto on jo valmiiksi aidattu ja sen sisällä on monia eri luontotyyppejä.

JOUKO Kivimetsä vie hortapuistoja eteen päin Suomessa, ja ehkä myös Suomen ulkopuolella jatkossa, omana missionaan, jotta yhä useampi löytäisi luonnon syötävät kasviaarteet. Hortapuistojen kehittämisessä Joukon rinnalla on toiminut Hanna Penttilä Jyväskylässä. 

Hortapuisto.fi -palvelusivusto ei ole siis kunnallinen palvelu vaan toimii yhteistyössä kuntien, yhdistysten, yhteistyökumppaneiden ja vapaaehtoisten kanssa, jotta tämä palvelu saadaan aikaan. Periaatteena on vielä, että alkukulujen jälkeen hortapuisto ei aiheuta kunnille jokavuotisia budjetoitavia kuluja. Itse asiassa se voi tuoda jopa säästöjä, kun sileäksi ajeltavat alueet vähenevät. Hortapuistoissa toimivat opatukset tehdään itsekannattavuuden periaatteella, ei kunnan kuluna.

Hortapuisto Lahdessa on osa Ympäristöpääkaupunki 2021 -projektia. Puisto avataan 10.5.2021, klo 11. Avajaispäivänä on “avoimet ovet” ja hortapuisto-oppaita on vetämässä kierroksia halukkaille klo 16 saakka. Tulijat jaetaan koronarajojen puitteissa pienryhmiin etäisyyksiä noudattaen.

Huom. Museo (ja sen kahvila ja WC:t eivät ole auki maanantaisin) mutta hortapuisto-oppaat tarjoavat pieniä villivihannesmaistajaisia puistossa.

Puistoon voi mennä avaamisen jälkeen omin päinkin ja ympäri reittiä on QR-koodeja, joilla saat lisätietoa ja käyttövinkkejä sillä kohtaa kasvavasta kasvista. Jos kännykkäsi on aika uusi, niissä on valmius koodien lukemiseen vain osoittamalla kameraa kohti QR-koodia (esiin tulee kenttä jota kehotetaan painamaan). Tai joudut lataamaan QR-koodien lukemisapin netistä.

Testaa tämän kuvan avulla miten kännysi reagoi siihen. Tällaisia on tietyn kasvin kohdalla puistossa.

Puiston käyttöohjeita

Hortapuisto tarjoaa mahdollisuuden käydä tutustumassa yleisimpiin ja parhaisiin syötäviin villikasveihimme livenä luonnossa. Voit kerätä mukaan malli- ja maistajaiskasveja ja jatkaa harrastusta lähiluonnossa, retkillä, mökillä jne.

Vielä toukokuun alkupuolella kasvien esiintymät ovat pieniä ja osa kasveista on siirretty sinne, koska puistossa ei ollut niiden esiintymiä. QR-koodipilarien luona on esiintymä, jonka avulla voit tunnistaa kasvin sekä nettilinkin että itse kasvin avulla.

Ethän ota QR-pilarien kohdalta muuta kuin yksittäisiä mallikasveja. Samoja kasveja löytyy mahdollisesti muualta ja niitä voit varsinkin myöhemmin toukokuussa ja kesäkuussa kerätä mukaan kohtuullisesti, niin jää muillekin.

Aikatauluja toukokuussa 2021

Avajaispåivä (ei tilaisuutta, avajaisjuhla pidetää heinäkuussa kun korona sallii) on 10.5. klo 11-16 ja paikalla yli 10 opasta ja tulijat jaetaan suosituksien mukaan 6 hengen ryhmiin, opas + 5 henkeä.

Puisto on auki

arkipäivisin klo 9.00-17.00

la-su klo 11.00-16.00

Maanantaisin museo on kiinni, samoin kahvila ja WC:t.

Huom! Ole varovainen ettet jää sulkemisajan lähellä suljettujen porttien sisälle!

Opastetut kierrokset

Iltaisin puistoon pääsee vain opastetuille kierroksille.

Ensimmäinen kaikille avoin ja ilmainen iltaopastus on 11.5. klo 18.00-19.30 hortapuisto-oppaitten vetämänä. Ilmoittaudu kuitenkin etukäteen jouko.kivimetsa@gmail.com jotta voimme varata tarjottavaa tarpeeksi ja oppaita, koska kierrokset tehdään 6 hengen pienryhmissä koronarajoituksia noudattaen.

Lahden kaupunkiopas ja hortapuisto-opas Jyrki Pirkkalainen, Yrtti-Jyrki, vetää hortapuistossa kaksi ohjattua kierrosta (Maksu 5€).

  • ke 12.5. klo 18–19.30
  • to 13.5. klo 12–13.30
  • Lue lisää tämän LINKIN kautta.

Muina aikoina voit kysyä tilauskierroksia oppailta (jouko.kivimetsa@gmail.com) ja seuraa tällä sivulla julkaistavia kierrosaikatauluja.

Myöhemmin kesällä opastetusta kierroksesta ja maistajaisista velotetaan tulijoilta paikan päällä 10€ per henkilö oppaan toimesta.