Nokkonen on selkeästi käytön yleisyydessään ja hyödyllisyydessään Suomen ykköshorta. Sen terveysvaikutukset ovat häkellyttävän laajat. Nokkonen nostaa hemoglobiiniarvoja, lisää hapenkulkua veressä ja verenpaineen se tasapainottaa. Se alentaa verensokeria, lisää immuniteettia, hoitaa kynsiä, hiuksia. luustoa, hermostoa, aivoja ja sen avulla voi jopa vähentää allergioitaan. Aivan ihmekasvi!

Nokkonen on terveyden tukipilari. Se vahvistaa verta, alentaa verensokeria, lisää hapenkulkua ja tasapainottaa verenpainetta. Se nostaa myös hemoglobiinia aneemi- sella ja väsyneellä. Nokkonen on aivojenkin ystävä. Se terävöittää muistia, tukee hermostoa ja panee vipinää aivojen verenkiertoon. Jo näistä syistä se kuuluu kasvi- kunnan aatelisiin.

Nokkonen on niin höpsön antelias kasvi, että kun olet leikannut juuri sopivan noin 10 cm pitkän latvan kasvista niin sehän kasvattaa kaksi tilalle! Mutta älä syö enää myöhäiskesään saakka jääneitä nokkosia eikä niiden lehtiä. Laita ne kokonaan nurin ja laidunna tällä tavalla tuoretta kasvustoa loppukesään. Tai odota sitten nokkosen siementämistä. Nokkosen siemenet ovat huippuravintoa ja ne sisältävät muun muassa testosteronia, joten – varsinkin ikääntyvien – miesten kannattaa käyttää siemeniä sellaisenaan noin teelusikallinen päivässä tai 20 tippaa nokkosuutetta, jota voi tehdä itse tai ostaa esimerkiksi Frantsilan luomuversiota luontaistuotekaupasta. Nokkostipat virkistävät päivää urakalla!

Nokkosesta saa monenlaisia ruokia ja helpointa alkaa korvaamalla pinaatti kaikessa missä käytät sitä nokkosella. Nokkosella on hyvä makuharmonia mintun kanssa ja tässä on linkki Jouko Kivimetsän kehittämään nokkossaganakiin, jossa mintulla marinoidut nokkoset kääritään halloumisiivujen ympäri ennen leivitystä ja öljypaistoa.

Laita oma hortareseptisi!

Hortapuiston blogissa on jo nyt reseptejä ja jatkossa enemmän. Laita sinäkin omat suosikkihortareseptisi meille! Laita soveltuvasti esim 2 tai 4 hengen annoksen määrät reseptiin ja mielellään kuva valmiista annoksesta ja jos haluat, myös raaka-aineista. Laita materiaali meilillä jouko.kivimetsa@gmail.com ja editoimme sitä julkaisua varten.

Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA.