Vuohenputki on yksi Suomen vihatuimmista – ja rakastetuimmista kasveista. Jos vuohenputken arvon ymmärtää, se muuttuu loppuelämän ystäväksi ja himoituksi herkuksi. Maussa on porkkanaa ja selleriä ja kasvi sopii todella monipuoliseen käyttöön. Kansanperinteessä vuohenputkea on käytetty kihdin hoitamiseen ja nivelien ja eturauhasen avuksi.
Kasvi on levinnyt hyvin ympäri Suomen ja missä tahansa sitä esiintyy, sitä on yleensä paljon! Ensimmäiset versot tulevat esiin jo miltei viikon päästä lumen lähdettyä. Silloin ne ovat usein punertavampia kuin myöhemmin mutta ihan syötäviä heti alusta saakka. Kun verso on kasvanut yli noin 20 cm korkeaksi, se ei enää ole niin herkullinen.
Vuohenputki on parhaimmillaan tuoreena esimerkiksi hortahakkelus sekoituksessa (linkki reseptiin) ja kasvi on helppo kuivata. Hauduketeen tekemiseen kuivattu vuohenputki ei oikein sovellu, ja se on nimenomaan huippu ruokakasvi. Kuivattu vuohenputken verso kannattaa ”herättää henkiin” ennen ruokakäyttöä esimerkiksi liuottamalla sitä noin 10 minuuttia vesi-viinietikka -hauteessa ja käyttää sitten vuohenputkella maustunut liemi vinegretten lailla, kun siihen lisää oliiviöljyä.
Käytä vuohenputkea lehtikaalin ja pinaatin tavoin erilaisiin ruokiin. Erityisesti nuoria versoja ja lehtiä voi käyttää hyvin monipuolisesti ruoanlaitossa mm. laatikko- ja pataruoat, kastikkeet, keitot, pirtelöt, salaatin joukkoon, viherjauheet, leivän päällä, pestot, piirakat, sämpylät ja muut suolaiset leivonnaiset. Sopii erityisen hyvin porkkanan, maa-artisokan, palsternakan, perunan, kaalien, sitruunan, basilikan, juustojen (erit. feta, lampaanmaito- ja vuohenjuusto) ja tomaatin kera. Isompia lehtiä voi käyttää teeaineksena, viherjauheessa ja kasvisliemen tavoin (mausteisuus persiljan ja lipstikan tapaan). Vanhempia lehtivarsia voi käyttää parsan tavoin. Kukkia voi käyttää mausteena tuoreena persiljan ja lipstikan tavoin.
Vuohenputki on erittäin satoisa ja sitä kannattaa ensikeräämisen jälkeen laiduntaa niin että keräät useita kertoja pieniä versoja, jotka ovat videoiden ”ylistyksen” kohteena.
Tunnista vuohenputki varmuudella!
Vuohenputken tunnistus on tärkeää! Siihen on kolme sääntöä, joiden avulla tiedät 100varmasti, että kasvi on vuohenputki. Myrkyllisistä muista putkikasveista ei tarvitse silloin välittää, kunhan keräät vuohenputkia kun aiot kerätä vuohenputkia! Lähin näköiskasvi, karhunputki, ei ole myrkyllinen mutta sitäkään ei kannata kerätä vaan tätä suoloista herkkua, vuohenputkea.
- Vuohenputken ruoti on kolmiomainen, mutta YKSI kolmion sivuista on kourumainen. Tämän voi tunnistaa jo sormillaankin.
- Lehdykät ovat kolmessa nipussa kuin ”kädet ja pää”, ei ”välikäsiä” kuten karhunputkessa.
- Rutista vuohenputkea sormissasi rikki ja tunnistat sen ominaisen tuoksun: monet sanovat sitä porkkanaiseksi tai sellerimäiseksi.
Rajoitukset ja mahdolliset haitat:
Ei tunnettuja rajoituksia, haittoja eikä yhteisvaikutuksia. Juurta ei pidä syödä.
Raskauden ja imetyksen aikaisesta käytöstä ei ole tutkimustietoa.
Esimerkkireseptejä, joissa vuohenputki on yksi raaka-aineista:
Huom!
Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA. Tänä aloitusvuonna tapahtumaan on vapaa pääsy!
Katso videolta vuohenputken esittely
Opi villivihanneksista verkkokurssilla
Oheinen video on esimerkki verkkokurssilta HORTA KRUUNAA VILLIRUUAN, jossa annetaan laajat käyttövinkkit 12 parhaalle villivihanneksellemme ja -yritille ja tiedot niiden terveysvaikutuksista. Tällä ainutlaatuisella verkkokurssilla kouluttavat muun muassa yo videossa esiintyvät ravitsemusasiantuntija, FaT Johanna Räikkönen ja Hortapuisto-konseptin suunnittelija, Horta2021 Hollola -tapahtuman pääkoordinaattori ja hortakouluttaja Jouko Kivimetsä
Mukana tiimissä on myös villiruokachef Ossi Paloneva ja muita alansa asiantuntijoita. Saat verkkokurssilla selkeät ohjeet villivihannesten yhdistämisestä muuhun villiruokaan kuten sieniin, marjoihin, järvikalaan ja riistaan. Tutustut lisäksi savustamiseen, leivinuunin käyttöön, juurella leipomiseen, hapatukseen ja moneen muuhun maalle ja mökille sopivaan perinteiseen tapaan valmistaa villejä superruokia. Lue lisää tästä.