Tervetuloa maailman ensimmäiseen (avattu 10.5.2021) konseptoituun hortapuistoon*! 

Info in English

Hortapuisto on Radio- ja TV-museon aidatulla alueella, ei sen ulkopuolella, koska siellä koirien kuljettaminen on sallittu toisin kuin aitauksen sisällä. Hortapuistossa on erilaisia kasvillisuusvyöhykkeitä ja kaikista esillä olevista kasvista on yksi QR-koodilla varustettu infopilari. Se kertoo enemmän sen välittömässä läheisyydessä kasvasta kasvista. Mikä kasvi on kyseessä on kerrottu pilarissa.

Ideana on että voit lukea kyseisestä kasvista lisää tunnistamisohjeita, sen käyttövinkkejä, terveysvaikutuksia ja mahdollisia varoituksen sanoja. Muista että käytät saamaasi tietoa omalla vastuullisi ja hortapuisto ei vastuussa mahdollisista erehtymisistä eri kasvien välillä. Valitut kasvit ovat kuitenkin yleisiä, selkeästi erotettavia, eri lailla herkullisia ja terveysvaikutteisia. Pilareita on yhteensä 11 kappaletta ja ne sijoittuvat puistoon oheisen kartan mukaisesti. Jos haluat, voit mennä osoitetun kiertosuunnan mukaisesti jolloin päädyt helposti jokaiselle niistä.

Puiston ja museon aukioloajat

Puistoon ei pääse kuin opastetuille kierroksille sulkemisajan jälkeen. Tällä hetkellä puisto on auki klo 9-17 arkisin (paitsi maanantaisin) ja klo 11-16 viikonloppuisin. Maanantaisin voit käyttää kaupungin ulkoilutilojen WC-tiloja viereisellä urheilukentällä.

Katso täältä milloin koulutettujen hortapuisto-oppaitten kierroksia on iltaisin. Oppaat vievät noin tunnin kierrokselle ja antavat sen jälkeen pieniä hortamaistajaisia kierroksen päätteeksi, vastaavat kysymyksiin ja kertovat omista villivihannesten käyttökokemuksistaan. Kierros maksaa 10€. Varaa käteistä jollei sinulla ole MobilePay -mahdollisuutta.

Huom! Vielä toukokuun puolella kasvien esiintymät ovat pieniä ja osa kasveista on siirretty sinne, koska puistossa ei ollut niiden esiintymiä. QR-koodipilarien luona on esiintymä, jonka avulla voit tunnistaa kasvin sekä nettilinkin että itse kasvin avulla.

Ethän ota QR-pilarien kohdalta muuta kuin yksittäisiä mallikasveja. Samoja kasveja löytyy mahdollisesti muualta ja niitä voit varsinkin myöhemmin toukokuussa ja kesäkuussa kerätä mukaan kohtuullisesti, niin jää muillekin.

Laita oma hortareseptisi!

Hortapuiston blogissa on jo nyt reseptejä ja jatkossa enemmän. Laita sinäkin omat suosikkihortareseptisi meille! Laita soveltuvasti esim 2 tai 4 hengen annoksen määrät reseptiin ja mielellään kuva valmiista annoksesta ja jos haluat, myös raaka-aineista. Laita materiaali meilillä jouko.kivimetsa@gmail.com ja editoimme sitä julkaisua varten.

Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA.

*Hortapuiston konseptointi tarkoittaa kaupungin keskustaan sijoittuvaa, selvästi rajattua ja koirilta (hanhilta yms) suojattua, myrkyttämätöntä aluetta, jossa kasvien tunnistusta ohjataan digiavusteisesti ja hortapuisto-oppaiden opastamana. Hortapuistosta saa ottaa mukaan näytekasveja ja maistajaisia, myös jokamiehen oikeuksien normaalisti rajoittamista kasveista kuten varvut, silmut, kerkät jne. Puistojen ”pörriäisparatiiseja”, kasvitieteellisiä puutarhoja, puistojen palstaviljelyalueita jne ei tule sekaannuksien välttämiseksi kutsua termillä ”hortapuisto”.