Horta park info

Welcome to the World’s first digi guided municipal park with edible wild plants! It was opened 10th of May, 2021 as part of the Lahti European Green Capital year of 2021. Horta Park is the area within the fences of Radio and TV Museum park. The opening hours of the park are from 9 a.m. […]

Lahden hortapuiston kulkuohjeet

Info in English Tervetuloa maailman ensimmäiseen (avattu 10.5.2021) konseptoituun hortapuistoon!  Info in English.  Hortapuisto on Radio- ja TV-museon aidatulla alueella, ei sen ulkopuolella, koska siellä koirien kuljettaminen on sallittu toisin kuin aitauksen sisällä. Hortapuistossa on erilaisia kasvillisuusvyöhykkeitä ja kaikista esillä olevista kasvista on yksi QR-koodilla varustettu infopilari. Se kertoo enemmän sen välittömässä läheisyydessä kasvasta kasvista. […]

Mustikka

Kaikki tietävät mustikan suotuisat vaikutukset terveyteemme esimerkiksi aivoille. Mutta harvempi tietää, että sama koskee myös mustikan pirteän raikkaan makuisia lehtiä silloin kun ne ovat vielä pehmeitä. Voit popsia niitä sellaisenaan retkellä tai lisätä salaattiin tai hortahakkelukseen. Juhannukset jälkeen lehdistä tulee aika puisevia mutta voit kerätä niitä sen jälkeen kuivuriin ja käyttää teenä. Muista säätää kuivuri […]

Ahomansikka

Fragaria vesca  Ruusukasveihin kuuluvaa ahomansikkaa kasvaa sekä meillä Suomessa että muuallakin maapallolla. Suomessa sitä esiintyy eniten Etelä- ja Keski-Suomessa, vähemmän Kainuussa ja Perä-Pohjolassa. Pohjoisimmassa Lapissa sitä tavataan ainoastaan harvakseltaan. Kasvin latinankielinen nimi tarkoittaa hurmaavantuoksuista ja nautittavaa.  Missä kasvaa?  Ahomansikka viihtyy valoisissa, lehtomaisissa metsissä, avohakkuupaikoilla, nuorissa taimikoissa, niityillä, pientareilla ja rannoilla.  Käyttö keittiössä  Ahomansikka on aromaattisen […]

Ketunleipä

Ketunleipä eli käenkaali on suloisen hento metsäneläjä. Se sulkeutuu kainosti lehtiensä viittaan yöksi, sateella ja kovalla auringonpaisteella. Se on niin ujo, että se suojautuu myös, jos kosketat sitä. Ketunleipä on hortaruokien raikastaja oksaalihapponsa ansiosta. Samasta syystä sitä ei ole syytä syödä suuria määriä. Happamuutta on käytetty myös alkoholipitoisen siman teossa. Käenkaali kasvaa metsän varjoisissa lehdoissa […]

Poimulehti

Poimulehti eli “Neitsyt Marian viitta”, “hiirenhame” ja englanniksi Ladie’s mantle kaikki kuvaavat poimulehden erityispiirrettä: se on naisen paras ystävä. Poimulehdessä on parkkiaineita ja eteerisiä öljyjä, jotka supistavat limakalvoja ja auttavat ruuansulatusta, parantavat ripulia ja ehkäisevät verenvuotoja. Poimulehti tasapainottaa naisten hormonitoimintaa ja auttaa myös siten sekä kuukautis- että vaihdevuosivaivoissa. Varoitus! Jos olet raskaana, älä käytä poimulehteä, […]

Kuusenkerkkä

Kuusenkerkkä jakaa ihmiset leireihin kuten mesiangervo: sitä joko rakastaa tai inhoaa. Kerkät erovat maultaan eri kuusissa, joten jos ensimaistaminen ei tuntunut hyvältä, kurkota toiseen kuuseen! Kerkät eli nuoret vuosikasvaimet ovat kirpeän raikkailta, koska . Mukana on pieni aavistus pihkaisuutta. Kerkkiä voi syödä sellaisenaan ja napsia suuhun vaikka koiran kanssa lenkkeillessä. Niitä voi käyttää myös salaateissa. […]

Mesiangervo

Mesiangervo kasvaa ympäri maan kosteilla paikoilla niityillä, puiden, usein lehtipuiden varjoissa, ei siis liian rankassa varjossa, ojien varsilla ja hakkuuaukioillakin. Samalla paikalla voi olla usein nokkostakin. Alue ei välttämättä ole iso mutta sitten siellä onkin mesiangervoa paljon!  Tässä on kuvattu vaihteluväli minkä kokoisina mesiangervon nuoret lehdet kannattaa kerätä. Huomaa lehden vastakkaiset lehdykät ja niiden vekkimuoto. […]

Siankärsämö

  https://vimeo.com/532664270/6667b69fbd Laajat käyttövinkkit 12 parhaalle villivihanneksellemme ja -yritille ja tiedot niiden terveysvaikutuksista saat ainutlaatuisella verkkokurssilla HORTA KRUUNAA VILLIRUUAN, jossa kouluttaa muun muassa ravitsemusasiantuntija, FaT Johanna Räikkönen (esiintyy yo videossa). Mukana tiimissä myös Hortapuisto-konseptin suunnittelija, Horta2021 Hollola -tapahtuman pääkoordinaattori ja hortakouluttaja Jouko Kivimetsä sekä villiruokachef Ossi Paloneva ja muita alansa asiantuntijoita. Saat verkkokurssilla ohjeet villivihannesten yhdistämisestä muuhun villiruokaan kuten sieniin, marjoihin, järvikalaan ja […]

Nokkonen

Nokkonen on selkeästi käytön yleisyydessään ja hyödyllisyydessään Suomen ykköshorta. Sen terveysvaikutukset ovat häkellyttävän laajat. Nokkonen nostaa hemoglopbiiniarvoja, lisää hapenkulkua veressä ja verenpaineen se tasapainottaa. Se alentaa verensokeria, lisää immuniteettia, hoitaa kynsiä, hiuksia. luustoa, hermostoa, aivoja ja sen avulla voi jopa vähentää allergioitaan. Aivan ihmekasvi! Nokkonen on terveyden tukipilari. Se vahvistaa verta, alentaa verensokeria, lisää hapenkulkua […]