Peltokanankaali

Barbarea vulgaris Peltokanankaali on suomalainen vastine parsakaalille. Sen kukkanuput on hämmentävän samanmakuisia kuin parsakaali. Kasvi on varsinainen C-vitamiinipaukku ja myös suoliston ystävä.  Peltokanan kaalin kukkanuput kannattaa kerätä talteen siinä lyhyenä aikana toukokuussa, jolloin niitä riittää paljon paikoilla jossa kasvia kasvaa. Nuput voi syödä sinänsä salaatin mukana tai kuullottaa voissa tai höyryttää kevyesti ja voidella sen […]

Piharatamo

Piharatamo (Plantago major) Lähes kaikki tuntevat piharatamon lapsuudestaan ”haavalehtenä”, jolla hoidetaan hiertymiä tai pikkunaarmuja. Piharatamoa voi kuitenkin nauttia myös salaattina, ruuanvalmistuksessa ja haudukkeena. Piharatamo kasvaa ympäri maailman nimensä mukaisesti piha-alueilla ja poluilla. Sen siemenet leviävät kengänpohjissa lima-aineiden takertuessa jalkineisiin. Piharatamoa kannattaa syödä, koska se auttaa suolistoa ja puhdistaa verta. Piharatamo on hyvä kalsiumi ja betakaroteenin […]

5 herkullisinta hortakasvia

Jouko Kivimetsä, joka on Hortapuisto-idean kehittäjä ja pääpromoottori, kertoo tässä, mitkä ovat hänelle Top 5 hortakasvia – monella eri kriteerillä valittuna. Näitä kaikkia kasveja löytyy yleisesti nykyisiltä ja tulevilta hortapuistoalueilta. Jouko: ”Viisi parasta hortakasviamme Suomessa on periaatteessa haastava valintatilanne, mutta muutamat villikasvimme vain nousevat listalla niin ylös herkullisuudellaan, terveys- ja käyttöominaisuuksiltaan, että ainakin neljän ensimmäisen […]

Mesiangervojäätelö

Mesiangervo on huikea kasvi ominaisuuksiltaan, tuoksultaan ja maultaan. Sen elegantti aromi jakaa mielipiteitä vähän kuin Aura-juusto, mutta uutettuna maitotuotteisiin, maku on usein kohdillaan useimmille. Erityisesti kesäisessä sesonkijäätelössä sitä kannattaa kokeilla juuri nyt heinäkuussa! 4 hengen annos Ainekset: Kourallinen mesiangervon kukintoja  2 kananmunan valkuaista 2dl kuohukermaaSokeria/hunajaaVaniljasokeriaKoristeluun syötäviä kukkia, marjoja tms.  Liota mesiangervon kukkia kermassa muutama tunti […]

Hortalla uusittu munavoi

Hortafarmari Jouko Kivimetsä kehitti Rääkkylässä talon erikoisuuden keskellä karjalanpiirakkavyöhykettä. Maku on mainio ja tuo vaihtelua sinänsä herkulliseen munavoihin ja pientä lisäpotkua ravitsemukseen. Valmistaminen on todella yksinkertaista. Sekotetaan oman maun mukaisissa suhteissa hortahakkelusta (katso Joukon kehittämän hortahakkeluksen resepti tästä), fetajuustoa, sitruunamajoneesia ja keitettyjä munia keskenään yhtenäiseksi massaksi. Älä käytä kuitenkaan mitään blenderiä – haarukka riittää parempaan […]

Villikukilla koristeltu horta-smoothie

Smoothiet ovat ihanaa kesäherkkua ja niitä on helppo tuunata hortalla. Karvaatkin maut taittuvat yllättävästi marjojen ja hedelmien kanssa blenderissä makunystyröitä hiveleviksi yhdistelmiksi. Vain mielikuvitus on rajana, kun ainesosia yhdistelee. Voit myös tehdä aamusmoothien räätälöitynä juuri omaan tarpeeseesi, huomioiden kasveille ominaiset terveysvaikutukset. Esimerkiksi poimulehtismoothie ylläpitää naisten normaalia hormoonitoimintaa ja voikukkasmoothie puolestaan tukee maksan toimintaa. Smoothiepohjan ainekset:Marjoja […]

Pari helppoa hortareseptiä

Helposti lähestyttäviä reseptejä aloittelijoille. Näillä resepteillä pääset kokkailuissa alkuun, kun tunnistat jo muutamia luottokasveja, mutta niiden hyödyntäminen ruoanlaitossa tuntuu haasteelliselta. Vinkkien avulla pääset testaamaan, kuinka äkkiseltään karvaan makuisistakin villiyrteistä saadaan muutamalla pienellä kikalla maistuvaa, ravintorikasta ruokaa.Helppo ja nopea hortaleipä Yksinkertainen ja sesongin mukaan muunneltavissa oleva leipä sopii aamu- ja välipalaksi tai vaikka lounaaksi, kun väliin […]

Alkukesän villipesto

Kun kuusissa on vielä kerkkää, silloin mustikan varpujen lehdet ovat myös hyviä salaateissa. Myöhemmin niitä voi vielä kerätä kuivattavaksi heinäkuun puolella (muista kuivata alle 35 asteen lämmössä). Ketunleipiä on pitkin kesää mutta nekin ovat erityisen maukkaita vielä alkukesästä. 3 dl Ketunleipää 1 dl Mustikanlehtiä 1 dl Kuusenkerkkää Luomusitruunan mehua 1 rkl + hiukan kuorta 1 […]