Kun kuusissa on vielä kerkkää, silloin mustikan varpujen lehdet ovat myös hyviä salaateissa. Myöhemmin niitä voi vielä kerätä kuivattavaksi heinäkuun puolella (muista kuivata alle 35 asteen lämmössä). Ketunleipiä on pitkin kesää mutta nekin ovat erityisen maukkaita vielä alkukesästä.

3 dl Ketunleipää

1 dl Mustikanlehtiä

1 dl Kuusenkerkkää

Luomusitruunan mehua 1 rkl + hiukan kuorta

1 dl auringonkukan siemeniä

1 dl neitsytoliiviöljyä

1/2 tl himalajan suolaa

Loraus hunajaa

Tämä pesto on maukasta uusien perunoiden kanssa, pastan kanssa ja vaikka kalan rinnalla ja ihan vain vaikka leivän tai siemennäkkärin päällä. Pesto ei säily jääkaapissakaan montaa päivää, joten pistele se poskeen saman tien!

Ja muistathan että kuusenkerkkien ja mustikanlehtien kerääminen vaatii maanomistajan luvan tai kaupunkisi luvan kerätä niitä hortapuiston alueelta pieniä määriä omaan käyttöön.

Tämän peston on kehittänyt Johanna Räikkönen Kuopiosta ja hän on mukana hortamaatilakoulutuksessa Rääkkylän opetustilalla.