Ketunleipä eli käenkaali on suloisen hento metsäneläjä. Se sulkeutuu kainosti lehtiensä viittaan yöksi, sateella ja kovalla auringonpaisteella. Se on niin ujo, että se suojautuu myös, jos kosketat sitä. Ketunleipä on hortaruokien raikastaja oksaalihapponsa ansiosta. Samasta syystä sitä ei ole syytä syödä suuria määriä. Happamuutta on käytetty myös alkoholipitoisen siman teossa.

Käenkaali kasvaa metsän varjoisissa lehdoissa ja lehtomaisissa Etelä- ja Keski-Suomen metsissä. Se ei juuri yllä vaaksaa korkeammaksi. Kasvi on monivuotinen ja vihreä myös talvella, siksi sen keräysaika on pitkä. Ketunleipä pysyy sopivan kosteana lehtiään laskostelemalla. Etanoilta ja toukilta se suojautuu oksaalihapponsa avulla.

Käyttö keittiössä

Kerää käenkaali varsineen mutta ei juurineen, jotta saisit satoa paljon myöhemminkin. Varret ovat maukkaita, eivät tikkumaisia. Voit syödä myös ketunleivän kukkia. Erotat ne myrkyllisestä valkovuokosta punertavista pystyviivoista mitä terälehdissä on. Kasvin maku on kirpeän sitruunamainen ja sillä voi maustaa salaatteja ja horta-marinadeja. Ketunleipä sopii myös luomutomaatin kumppaniksi. Käenkaalia lisäämällä saat potkua, umamia keittoihin ja smoothieenkin.

Kuusenkerkässä ja mustikan nuorissa, heleänvihreissä lehdissä on samaa kirpakkuutta kun käenkaalissa. Kun lisäät kuusenkerkkiä ja mustikanlehtiä samaan määrään ketunleipää, silppuat ne pieneksi ja laitat joukkoon luomuhunajaa ja ripauksen ruususuolaa, saat oivan hillokkeen nokkosletuille tai riistaruokien lisukkeeksi! Voit jalostaa makua vieläkin kirpeämmäksi luomusitruunan avulla. Voit tehdä myös raikasta kesäjuomaa murskaamalla ketunleipää hunajaveteen.

Jos et pidä sitruunan tai viinietikan mausta, käytä niiden sijaan ketunleipää tuomaan aromia ja hapokkuutta erilaisiin ruokiin.

Käyttö rohtona

Lönnrot suositti ketunleivän syöntiä kuumetautien hoitoon ja keripukin välttämiseen. Se ei ollut huono ajatus, koska kasvi sisältää runsaasti C-vitamiinia ja betakaroteenia.

HUOM! Jos kärsit munuaisvaivoista, ole tarkkana ketunleivän kanssa. Kasvin sisältämä oksaalihappo kuormittaa munuaisia.

Teksti on sovitettu Jouko Kivimetsän tekstistä kirjassa Hulluna hortaan.

Laita oma hortareseptisi!

Hortapuiston blogissa on jo nyt reseptejä ja jatkossa enemmän. Laita sinäkin omat suosikkihortareseptisi meille! Laita soveltuvasti esim 2 tai 4 hengen annoksen määrät reseptiin ja mielellään kuva valmiista annoksesta ja jos haluat, myös raaka-aineista. Laita materiaali meilillä jouko.kivimetsa@gmail.com ja editoimme sitä julkaisua varten.

Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA. Ensimmäisenä vuonna tapahtumaan on vapaa pääsy, tervetuloa!