Poimulehti eli ”Neitsyt Marian viitta”, ”hiirenhame” ja englanniksi Ladie’s mantle kaikki kuvaavat poimulehden erityispiirrettä: se on naisen paras ystävä. Poimulehdessä on parkkiaineita ja eteerisiä öljyjä, jotka supistavat limakalvoja ja auttavat ruuansulatusta, parantavat ripulia ja ehkäisevät verenvuotoja. Poimulehti tasapainottaa naisten hormonitoimintaa ja auttaa myös siten sekä kuukautis- että vaihdevuosivaivoissa.

Varoitus! Jos olet raskaana, älä käytä poimulehteä, koska se voi aiheuttaa supistuksia. Mutta myöhemmin poimulehti auttaa toipumaan synnytyksen jälkeen.

Poimulehden voi löytää erityisesti vanhoista puutarha ja piha-alueilta ja puolivarjoisista lehtimetsistä ja ojanpientareilta. Missä se kasvaa, se ilmestyy sinne joka vuosi. Kerää poimulehteä talteen talveakin varten, jos ongelmat joihin se tehoaa, alkaisivat vaivata. Poimulehteä on vaikea löytää alan kaupoista. Poimulehden pienoiset kukatkin voi käyttää lehtien tavoin. Voit käyttää poimulehteä myös jalkakylvyissä!

Voit pakastaa lehtiä sellaisenaan, jos ne ovat pieniä uppohuuhtele niistä pöly pois ennen pakastamista. Kuivaaminenkin on hyvä keino ja käytä kuivatut lehdet haudukkeessa, kaada kiehuva vesi päälle ja anna hautua 5-6 lehteä per teemuki on noin 10 minuuttia. Kuuma vesi vain irrottaa kasvista aineita, jotka eivät muuten ehkä imeityisikään kehoon.

Keväällä ja kesällä voi käyttää poimulehteä salaatin joukossa, keitoissa, padoissa ja voit yhdistää sitä muiden hortakasvien kanssa ”veitsipesto” hortahakkelukseen, josta näet ohjeet oheisessa videossa.

Katso videolta kuinka yksinkertaista on tehdä hortaruokia

Oheisessa videossa Hortapuisto-konseptin suunnittelija, Horta2021 Hollola -tapahtuman pääkoordinaattori ja hortakouluttaja Jouko Kivimetsä sekä villiruokachef Ossi Paloneva keskustelevat ja näyttävät helpon hortahakkeluksen (johon voit käyttää muun muassa poimulehteä) teon.

Saat laajat käyttövinkit 12 parhaalle villivihanneksellemme ja -yritille ja tiedot niiden terveysvaikutuksista ainutlaatuisella verkkokurssilla HORTA KRUUNAA VILLIRUUAN, jossa kouluttaa Joukon ja Ossin lisäksi ravitsemusasiantuntija, FaT Johanna Räikkönen.

Muista Horta2021 Hollola -tapahtuma 4.-5.8.2021!

Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA.