Voit käyttää siankärsämön lehtiä mausteiden tavoin erityisesti liharuokia maustamaan. Jo viikingitkin käyttyvät sitä villisian lihan kanssa. Siankärsämö sopii erinomaisesti myös sieniruokiin. Siankärsämöllä on hyvä makuharmonia rakuunan kanssa.

Yksinkertaisin tapa käyttää siankärsämöä on tehdä sen lehdistä tai kukinnoista teetä hauduttamalla. Tällianen haudute voi olla myös jääteenä jääkaapissa. Hauduke on miellyttävän makuinen vaikka kasvi itsessään on pippurinen. Hauduke auttaa suolistoa ja hengitysteitä. Jäähdytettynä sitä voi käyttää myös haavan huuhtomiseen jotta se ei tulehdu. Voit tehdä siankärsämöstä myös jalkakylvyn, joka parantaa jalkojen verenkiertoa, pehmentää ihoa ja voi auttaa jopa suonikohjuja.

Siankärsämö on kirjaimellisesti veret seisauttava kasvi. Se tyrehdyttää verenvuodon ja sellaisena sitä on käytetty kautta aikojen. Kasvilla on todella paljon muitakin terveysvaikutuksia ja niistä Johanna Räikkönen, FaT kertoo tarkkaan oheisella videolla.

Huom! Jos sinulla on kamomilla- tai pujoallergia, vältä käyttämästä siankärsämöä. Kasvi on niin voimallinen että sitä ei myös kannata tarjota aivan pienille lapsille tai käyttää raskaana ollessa.

Katso oheinen video siankärsämön terveysvaikutuksista

 

Laajat käyttövinkkit 12 parhaalle villivihanneksellemme ja -yritille ja tiedot niiden terveysvaikutuksista saat ainutlaatuisella verkkokurssilla HORTA KRUUNAA VILLIRUUAN, jossa kouluttaa muun muassa ravitsemusasiantuntija, FaT Johanna Räikkönen (esiintyy yo videossa).

Mukana tiimissä myös Hortapuisto-konseptin suunnittelija, Horta2021 Hollola -tapahtuman pääkoordinaattori ja hortakouluttaja Jouko Kivimetsä sekä villiruokachef Ossi Paloneva ja muita alansa asiantuntijoita. Saat verkkokurssilla ohjeet villivihannesten yhdistämisestä muuhun villiruokaan kuten sieniin, marjoihin, järvikalaan ja riistaan. Tutustut lisäksi savustamiseen, leivinuunin käyttöön, juurella leipomiseen, hapatukseen ja moneen muuhun maalle ja mökille sopivaan perinteiseen tapaan valmistaa villejä superruokia. Lue lisää TÄSTÄ.

Muista! Horta2021 Hollola pidetään 4.-5.8.2021

Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLA. Tänä aloitusvuonna tapahtumaan on vapaa pääsy.