Maitohorsma on ensimmäisiä kasveja, mikä nousee hakkuuaukioilla tai metsäpalon jälkeen mustasta maasta. Siksi sitä kutsutaan englanniksi myös nimellä ”fire weed” eli tulipalon jälkeinen rikkaruoho vapaasti käännettynä. Hienoa että nousee! Koska se tarjoaa monipuolista ravintoa heti alkukeväästä. Maitohorsma on yksi monikäyttöisimpiä hortakasvejamme.

Ensimmäinen vaihe on verso, joka on muuttunut parhaimmissa ravintoloissamme Michelin-tason herkuksi. Eikä syyttä! Maku on – anteeksi vain parsan rakastajat – hienostuneempi, koska villiversiossa on superfood-tasoisia katkeroaineita, joka tekee maitohorsma!”parsasta” aivan omansa. Voit syödä sitä suoraan luonnosta popsien (jos keruupaikka on puhdas) tai – ah! – voissa kevyesti pannulla kuullottaen. Jotkut myös höyryttävät sitä hetken kuten parsaa, mutta vähintää väri katoaa sillä keinolla mutta ihan ok, jos syöt tuotoksen välittömästi suolaa lisäten.

Toisessa vaiheessa paikkakunnasta riippuen kesäkuun alusta juhannukseen saat kerätä tuoreita latvuksia ja lehtiä. Ne sopivat salaatteihin ja hortahakkelukseen (veitsipesto öljyn, viinietikan ja suolan avulla). Niitä kannattaa kuivata talveksikin erityisesti makeisiin leivonnaisiin kuten lettuihin tai vohveleihin. 

Rentunruusu nimitys on paikallaan!

Miesten kannattaa syödä maitohorsmaa, koska se on eturauhasen ystävä! Samoin imettävät äidit voivat koettaa sen tehoa maidon erittymiseen (nimi ”maito”horsma on kuvaava!). Lisäksi kaikkien vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi kasvi on varsinainen proteiinipommi kasvimaailmassa. Toimii siis kriisiravintona.

Kokeile säilöä lehtien ja latvojen kuivaamisen lisäksi maitohorsman versoja kylmäkellarisäilykkeinä esimerkiksi pikkelöityinä tai vain laittamalla niitä pussukoissa pakasteeseen. Lisäksi voit laittaa maitohorsman hurmaavia kukkia pakkaseen jääpalamuotteihin veteen laitettuna ja voit käyttää niitä koristeina ja makuvetenä myöhemmin. Maitohorsman nuppuja voi myös hyödyntää ruuanlaitossa.

Maitohorsma on yksi suosituimia haudukekasveja naapurissamme Venäjällä, jossa ”teelehdet” aina fermentoidaan ennen kuivaamista. 

Perinnekäyttömme suosittaa maitohorsmaa jännityksestä johtuviin vatsan oireisiin – eli voi olla ajankohtainen monellekin näinä aikoina…

Laita oma hortareseptisi!

Hortapuiston blogissa on jo nyt reseptejä ja jatkossa enemmän. Laita sinäkin omat suosikkihortareseptisi meille! Laita soveltuvasti esim 2 tai 4 hengen annoksen määrät reseptiin ja mielellään kuva valmiista annoksesta ja jos haluat, myös raaka-aineista. Laita materiaali meilillä jouko.kivimetsa@gmail.com ja editoimme sitä julkaisua varten.