Voikukka on villivihannesten viha-rakkaus -kilpailun voittaja selkeästi. On niitä jotka vihaavat tätä suureksi auttajaksemme pihoihimme ilmestyvää pikkukasvia sydämensä pohjasta. Sitten on niitä, jotka ovat tehneet paremmin tuttavuutta voikukan kanssa ja rakastuneet siihen loppuelämäkseen. He tajuavat, että kyseessä on todellinen rikkausruoho eikä rikkakasvi. 

Ravintosisältönsä, hyvien makuominaisuuksiensa ja koko kasvin käytettävyyden lisäksi voikukka on levinnyt laajalle ja sen käyttökausi on lähes pisin mitä millään hortalla. Voit kaivaa voikukaan juuria käyttöösi heti lumen lähdettyä, voit kohta syödä jo monin paikoin huhtikuulla esiin työntyviä lehtiä, kesää kohti ilmestyvät voikukan nuput, sitten keltaisen toffeenmakuiset kukat ja taas loppusyksystä ennen lumen tuloa juuret ovat hyödynnettävissä uudemman kerran. Voikukan lehtiäkin riittää aivan uutena kasvustona usein lumen tuloon saakka.

Miksi voikukkaa kannattaa syödä?

Voikukasta löytyy miltei kaikki vitamiinikirjaimet mitä tiedät: A, B, C, D ja K1. A-vitamiini syntyy kehossasi tarpeen mukaan betakaroteenista jota voikukassa on. C-vitamiinia on todella runsaasti ja voikukassa on jopa D-vitamiinia, jota on harvassa kasvikunnan edustajassa. Lisäksi voikukka hellii meitä magnesiumilla, fosforilla, kalsiumilla ja raudalla. Kasvissa on myös kaliumia, mikä on tärkeää kun käytät kasvia nesteen poistamiseen (esim turvotusta ja silmäpusseja) niin silloin hupenevat kalium-varastot korvautuvat voikukalla näppärästi.

Voikukan juurissa on jopa 15% proteiinia mikä on kasvikunnan edustajalle todella paljon! Siinä on myös inuliinia (joka tekee juuren hiukan makeaksi) ja sitä suolistomme kaipaa, erityisesti jos sinulla on keliakia.

Voikukan keltaisissa kukissa on jopa enemmän antioksidantteja kuin lehdissä. Eli niitäkin saa todella syödä ja ne maistuvat hyvälle – jopa lasten suussa. Voit sekottaa niitä vaikkapa appelsiinimarmeladin sekaan niin siinä on kavereilla ihmettelemistä mitä ihmettä teillä voidellaan paahtoleivän päälle!

Kaikilla näillä ominaisuuksilla varustettu voikukka toimii kuin kehon putkimiehenä ja puhdistaa sisäelimiämme ja suolistoa.

Voikukan käyttövinkkejä:

Laita voikukan lehtiä leivän päälle tai salaattiin joka päivä. 

Tee lehdistä munakasta tai asettele niitä paistetun pitsan päälle!

Voikukan nuppuja voit pikkelöidä etikkaliemeen.

Juuria voit vaikka karamellisoida. Katso video aiheesta:

 

 

Lisää käyttövinkkejä voikukalle ja syvemmän analyysin terveysvaikutuksista, ohjeet savustamiseen, leivinuunin käyttöön, juurella leipomiseen, hapatukseen ja moneen muuhun mökille sopivaan perinteiseen tapaan valmistaa villejä ruokia saat verkkokurssilta HORTA KRUUNAA VILLIRUUAN.

Muista! Voit tulla maistelemaan kaikkia mahdollisia hortaherkkuja maailman hortamekkaan Hollolaan 4.-5.8.2021 kansainvälisesti merkittävimpään joka toinen vuosi Messilän kartanolla pidettävään tapahtumaan: HORTA2021 HOLLOLLATänä aloitusvuonna tapahtumaan on vapaa pääsy!